Call: +382 (0) 69 052 036

Turističko splavarenje na rijeci Tari novijeg je datuma.

Počelo je 1964. godine proširenim programom turističkog splavarenja sa drvenim splavovima. Danas je rafting na Tari spoj avanture i odmora. Po stepenu atraktivnosti, za rafting Tara je kategorisana od III-IV stepena (po međunarodnoj skali kategorizacije rijeke), čime je svrstava u sam vrh najatraktivnijih svjetskih rijeka, uz Kolorado i Zambezi.

Tara je plovna na 95km svog toka. Njen najuzbudljiviji dio nalazi se na zadnjih 20km, od mjesta koje se zove Brštanovica, do sastavaka sa Pivom, gdje nastaje Drina. Ovim tokom ona je i prirodna granica između Crne Gore. Na ovom dijelu nalazi se preko 20 prelijepih, uzbudljivih i najvećih bukova. Na donjem toku Tare izdvajaju se tzv Manita vrela, koja se sa visine od oko 20m stropoštavaju u Taru i vodopad Šipčanica.

Trajanje raftinga zavisi od visine vode, vremenskih uslova i od posade u čamcu. Rijeka Tara u toku godine ima varijacije u nivou i visini vodostaja. U maju, kada je nivo vode najveći, spust traje oko 45 minuta, a u avgustu i septembru 3-4 sata. Rafting se izvodi gumenim čamcima, specijalno rađenim za „divlje“ vode, kapaciteta od 8 do 10 osoba. Turisti koji dođu na rafting dobijaju rafting opremu: neoprensko odelo, čizme, pojas za spašavanje, kacige i veslo, a u slucaju kiše dobijaju i kabanice.

Važnu ulogu u raftingu ima skiper, osoba koja upravlja čamcem, koja je ujedno i vodič na raftingu. Skiperi su prošli obuku i imaju sertifikat IRF-a (Internacionalna Rafting Federacija). Pijre starta skiper održava kratak kurs o raftingu. U toku raftinga turisti mogu da nose foto-aparate i kamere, koji se čuvaju u specijalnim hermetički zatvorenim kesama ili buradima. Na najatraktivnijim mjestima prave se pauze za fotografisanje i osvježenje..

FaLang translation system by Faboba