Call: +382 (0) 69 052 036

Tara je rijeka u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Nastaje od dve rječice Opasanice i Veruše ispod planine Komovi. Poslednjih 40km toka rijeke Tare se nalazi u Bosni i Hercegovini a na nekoliko mesta čini i granicu izmedju dve države. U Šćepan polju, zajedno sa rekom Pivom sačinjava reku Drinu. Poznata je kao „Suza Evrope“. U gornjem toku voda iz rijeke se može slobodno piti. Kanjon rijeke Tare je dubok 1333 m što ga čini najdubljim u Evropi, a drugim u svijetu, posle kanjona rijeke Kolorado. Sama Tara je dugačka 146,4 km, sa prosječnim padom 4,5 m/km, sa površinom sliva 1853 km².  Veći deo rijeke Tare (uključujući njen kanjon) je pod UNESKO-vom zaštitom kao dio Nacionalnog parka Durmitor. Ova rijeka je idealna za splavarenje, rafting i ribolov (posebno u delu kraj Kolašina gde je idealna za mušičarenje). Najatraktivniji deo za splavarenje, rafting je poslednjih 25km reke i kanjona Tare.

Vjekovima je ova „Suza Evrope“ dubila ovo umejtnicko djelo neprocjenjive vrijednosti, stvarajuci tako brojne tjesnace i ponore koji oduzimaju dah. Slapovi i pojedini mirni djelovi rijeke Tare, ostavljaju utisak bajkovitih predjela. Obale rijeke su obrasle bujnom vegetacijom, a posebno se izdvajaju šume crnog bora čija su stabla stara i do 400 godina. Ova neukrotiva rijeka, izaziva turiste avanturističkog duha da joj se prepuste i provedu nezaboravne trenutke splavareći njenim nemirnim tokom. Rijeka Tara i kanjon Tare proglačeni su Svetskom kulturnom baštinom.

Najvećim i jednim od najlepših kanjona Evrope, kanjonom Tare, možete uživati spuštajući se njegovom divljom ljepoticom koja u svakom kutku krije prizore za koje obavezno uz sebe morate imati foto aparat.

Ovaj jedinstveni osjećaj možete doživljeti u arhaičnim drvenim splavovima ili iz udobnosti gumenih čamaca. I u jednom i u drugom slučaju doživljaj će biti neponovljiv. Već na samom početku Tara će vas očarati vodopadima , proćićete ispod monumentalnog mosta na Tari čija visina iznosi 165 m, a zatim će vas dočekati stari rimski prolaz – Lever Tara. Funjićki bukovi i Bijele ploće podsjetiće vas kako mirna i do tog časa umiljata Tara postaje prava divlja ljepotica. Misovo vrelo je najdublji deo kanjona i iznosi 1100 m. Ono što vas dalje čeka je vrh Ćurevac ( 1650m ) koji se uzdiže iznad Tare kao njen vječiti čuvar i jedan od najljepših vidikovaca Durmitora, zatim vodopadi rijeke Drage i Radovan luka. Kanjon Sušice, Tepački bukovi, Brstanovićki bukovi i Bailovica sige su nezaboravne slike ovog putovanja.

Slapovi i brzaci koji vas ostavljaju bez daha i vodopadi koji zaustavljaju vrijeme Taru ce zauvijek urezati u vaše srce da bi joj se iznova vratili. Splavarenje ćete završiti kod Scepan polja uz ručak ili večeru pored rijeke sa doživljajem koji ćete jedva čekati da ponovite...


Pogled sa vidikovca

FaLang translation system by Faboba